Margreet – Relatie met schoonmoeder

Een goede band met je schoonmoeder, dat is niet voor iedereen weggelegd. Als je als schoondochter een slechte relatie hebt met je schoonmoeder, kan dat veel leed veroorzaken. Het omgekeerde kan echter ook: als je juist erg goed kan opschieten met je schoonmoeder, kan dat helemaal verkeerd vallen bij de rest van je schoonfamilie.

In mijn praktijk kom ik het vaak tegen: vrouwen met klachten die zijn veroorzaakt door de relatie met hun schoonmoeder. Met PRI kunnen we dan de triggers van de klachten achterhalen. Waarom heeft dit zo’n impact op je? Wat heeft het te maken met jouw eigen levensloop?

Slechte relatie met schoonmoeder

Margreet had veel stress, sliep slecht en ze had veel ruzie met haar man. En dat allemaal vanwege haar schoonmoeder. Haar man is de oogappel van zijn moeder en in Margreets beleving stond zij altijd tussen haarzelf en haar man in. Met PRI hebben we ontdekt waarom Margreet hier zoveel last van had, dus wat haar triggerde. In haar jeugd kon Margreet zelf juist helemaal niet bouwen op haar ouders. Ze vertrouwde haar schoonmoeder daarom ook niet. Ze had het gevoel dat die haar man bij haar weg wilde halen. En dat was de grootste angst van Margreet: dat haar man haar zou verlaten.

Met behulp van PRI kon Margreet haar angst ontmantelen. Ze kan daardoor haar schoonmoeder gaan zien zoals ze werkelijk is: een bezorgde moeder die het beste wil voor haar zoon. De negatieve lading is er voor Margreet steeds meer afgegaan, waardoor ze een betere relatie heeft kunnen opbouwen met haar schoonmoeder.

Goede relatie met schoonmoeder

Maar ook een goede relatie met je schoonmoeder kan problemen veroorzaken. Een andere cliënte van mij kan het juist heel erg goed vinden met haar schoonmoeder, wat kwaad bloed zet bij haar schoonzussen. In dit geval was de jaloezie een trigger voor mijn cliënte. Haar eigen moeder was jaloers op haar toen zij opgroeide. Zij kreeg de kansen die haar moeder nooit had gekregen, wat een naar, jaloers stempel had gedrukt op de manier waarop haar moeder haar behandelde.

Ook in dit geval heeft PRI de angel eruit kunnen halen. Mijn cliënte kreeg compassie met haar schoonzussen. Haar relatie met hen was niet meer zo’n zwaar belanden item voor haar, waardoor ze in staat was tot meer begrip.

Triggers als symbolen

In PRI zien we de triggers als symbolen. Ze staan voor iets anders. Als je inziet waar ze voor staan, kun je eraan werken om ze te neutraliseren. Daar heb jijzelf veel baat bij, maar ook je relatie met je schoonfamilie kan er dus veel beter van worden.

Image
Image