Over mij

Over Mij

 

Het is mijn kracht om jou te stimuleren stappen te zetten in je leven. Of je nu een jonge man of vrouw bent en gedoe hebt met je vader of moeder, of dat je juist de moeder bent van een (jonge) man of vrouw en niet meer weet hoe je weer nader tot elkaar kunt komen: ik kan me in jullie allebei goed verplaatsen.

Ik ben Annelies (1965), getrouwd en moeder van drie prachtige, jongvolwassen kinderen.

Ooit was ik zelf die jongvolwassen vrouw, in een gezin waar echt contact met mijn ouders niet zo vanzelfsprekend was. Ik kon thuis nooit kwetsbaar zijn of mijn kwetsbaarheid tonen. Hoewel ik in die tijd niet kon zag wat er eigenlijk aan de hand was, voelde ik me wél vaak alleen, onbegrepen en opgesloten. Zo snel de kans zich voordeed ben ik uit huis gegaan. Gesproken werd er niet bij ons, dat hadden mijn beide ouders nooit geleerd – en ik dus ook niet.

Juist dit ging, toen ik eenmaal zelf moeder werd, een goed en liefdevol contact met mijn eigen kinderen in de weg zitten, toen ik werd geconfronteerd met hún kwetsbaarheid. Ik wilde mijn eigen verleden koste wat het koste niet ook weer aan mijn kinderen doorgeven.

Zo begon mijn eigen ontwikkelproces. Ik volgde allerlei trainingen op het gebied van communicatie met kinderen voor ouders. Dit heeft me enorm geholpen in de relatie met mijn kinderen. Het inspireerde me zo ontzettend dat ik er ook andere jongvolwassen kinderen en ouders mee wilde helpen. Daarom heb ik me laten opleiden tot kindertherapeut en kon ik in 2006 mijn eigen praktijk opzetten.

Ik bleef op zoek naar werkvormen om mij als coach en therapeut te blijven ontwikkelen. Zo kwam in 2002 het gedachtegoed uit boeken van Ingeborg Bosch op mijn pad. Deze methode heeft de grootste verandering in mijn leven gebracht. Het heeft mij glashelder inzicht gegeven in hoe we allemaal, vaak onbewust en ongewild, aan onze kinderen doorgeven waar we zelf als kind onder hebben geleden. Van generatie op generatie. En omdat het over ons allemaal gaat, kon ik ook stoppen met het beschuldigen van mijn ouders – zij zijn immers hetzelfde pad gelopen. Zonder daarmee mijn eigen pijn teniet te doen.

Dankzij de praktische en effectieve tools die Ingeborg Bosch aanreikt om deze patronen te doorbreken, is de relatie met mijn kinderen, maar ook met mijn partner en ouders bijzonder liefdevol geworden. En dat blijft groeien. Daar ben ik erg dankbaar voor! Mijn werkwijze is daarom volledig geïnspireerd op dit gedachtegoed.