Oude patronen doorbreken – Liesbeth

Een out-of-control-huishouden: het is een troep en er moet nodig schoongemaakt worden. Niet lullen, maar poetsen. Even de schouders eronder. Toch? Nou nee: voor Liesbeth werkte dat niet meer. Ze was het overzicht kwijt. Ze ziet er geen gat meer in. Waar zal ze beginnen? Voor haar gevoel heeft het geen zin meer om iets op te pakken. Het huishouden is een onoverzichtelijke berg werk, waar ze niet meer overheen kan kijken. De oplossing voor Liesbeth is om oude patronen te doorbreken. Maar daar heeft ze wel hulp bij nodig.

Verslonzen

Het wordt van kwaad tot erger: niet alleen het huis, maar ook zichzelf kan Liesbeth niet meer goed verzorgen. Het maakt voor haar gevoel allemaal niks meer uit: het gaat toch niet meer lukken om het huis aan kant te krijgen en er zelf goed uit te zien. En dat heeft natuurlijk zijn weerslag op de relatie met haar man en kinderen. Die worden niet blij van het rommelige huis en een vrouw en moeder die zichzelf verwaarloost. En ja: haar werk lijdt er ook onder. Liesbeth zit al een tijdje ziek thuis.

Controle kwijt

Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Waardoor is ze de controle kwijtgeraakt? Toen Liesbeth zich aanmeldde als cliënt, ben ik allereerst met haar gaan observeren. Het viel mij op dat ze met haar man en kinderen de problemen niet besprak. Ze was gewend in het huishouden alles zelf te doen. Het kwam niet in haar op om haar man en kinderen te vragen om huishoudelijke taken op zich nemen. Ze had zichzelf op die manier uitgeput. Ze had veel te veel hooi op haar vork genomen. Alles alleen willen doen. En daarbij door haar hoeven gezakt.

Oude patronen

Het bleken oude patronen. En die zijn moeilijk te doorbreken. Liesbeth komt uit een groot gezin en had de zorg over jongere broers en zusjes. Als een broertje niet naar school kon, schreef zij het briefje voor school. Van jongs af aan was ze eraan gewend om voor anderen te zorgen en zichzelf weg te cijferen. In haar eigen gezin hield ze deze patronen in stand. Haar man en kinderen behandelde ze in feite als haar broertjes en zusjes, voor wie ze moest zorgen en wie ze alles uit handen wilde nemen.

Samen verantwoordelijk

Deze patronen waren natuurlijk een perfect recept voor een serieuze burn-out. Maar door dat in te zien, scheen er weer licht aan het eind van de tunnel. Ze ging inzien dat de huishoudelijke taken de verantwoordelijkheid zijn van het hele gezin. Door met elkaar de taken te verdelen, werden de andere gezinsleden medeverantwoordelijk, waardoor er een enorme last van haar schouders viel. Niet dat het een makkelijk proces was, maar met behulp van PRI is het zeker mogelijk om een ingesleten patroon te herkennen en vervolgens aan te passen. Aan de bel trekken dus!  

Praktijk adres:

Haviksdijkje 5
1843 JG Grootschermer

Image
Verklaring PRI logo  In de 3 ‘hartbladeren’ staan de drie aandachtsgebieden van PRI centraal: cognitie, gevoel en gedrag. Alle drie evenredig belangrijk in het PRI-proces, en als die alle drie aangesproken/toegepast worden in je PRI-proces, dan kom je bij de essentie.  De klaverblaadjes zijn in hartvorm, het hart staat centraal in PRI, hierin zien we het element liefde terug.
Image