PRI - Past Reality Integration

Als je psychische problemen hebt, kun je hulp zoeken bij een behandelaar van GGZ, maar ook bij een PRI-therapeut, zoals ikzelf ben. We helpen je op een andere manier. Bij GGZ leer je om te gaan met je problemen. Dat leer je cognitief, dat wil zeggen: met je hoofd. Je leert namelijk je gedachten te besturen. Daardoor kun je voorkomen dat je je depressief gaat voelen of problematisch gedrag vertoont. Maar dat is aangeleerd. De oorzaak van je problemen komen niet aan de orde.

Traumatische ervaringen

PRI staat voor Past Reality Integration. Bij PRI pak je de oorzaak van je problemen aan. De oorzaak van je psychische problemen zijn traumatische ervaringen in je jeugd. Dat klinkt heel zwaar. En dat kan het ook zeker zijn. Maar een trauma kan ook iets kleins zijn. Het gaat erom dat er iets gebeurd is toen je 1 tot 4 jaar oud was, wat jij als kind niet kon verwerken. PRI werkt in op het onbewuste, emotionele brein, een GGZ-behandeling op het bewuste, cognitieve brein. Waar GGZ je helpt om de symptomen te bestrijden, pakt PRI het probleem bij de wortel aan.

Uitbehandeld bij GGZ

Het verschil tussen een GGZ-behandeling en een PRI-therapie kan ik goed illustreren met het verhaal van een cliënt van mij die kampte met agressie-problemen. Hij en zijn vrouw hebben twee jonge kinderen van 6 en 10 jaar. Hij gebruikte geen fysiek geweld tegen hen, maar de deuren en ramen moesten het wel regelmatig ontgelden, wat natuurlijk enorm veel impact had op zijn gezin. Hij kwam bij mij terecht, omdat GGZ niets meer voor hem kon doen. Hij verviel toch telkens weer in zijn oude, agressieve gedrag.

De stappen van PRI

De vader doorliep met mij de 4 stappen van PRI:

  1. Hij leerde te observeren op welke momenten hij kwaad werd.
  2. Hij leerde te analyseren wat voor soort aanleidingen hem triggerden om kwaad te worden.
  3. Hij verwerkte zijn onderliggende trauma.
  4. Hij integreerde de vorige 3 stappen in zijn leven.

Het trauma van deze vader was dat hij zelf was opgegroeid met ernstig huiselijk geweld. Door dit trauma te verwerken en de triggers daarvan te leren herkennen, overwon hij zijn agressie. Na de PR-therapie heeft hij nooit meer tegen iets aangeschopt. Voor de kinderen, zijn vrouw én hemzelf is een enorme belasting weggevallen.

Wanneer PRI of GGZ

Met een ernstige psychische stoornis, bijvoorbeeld borderline, kan GGZ je beter helpen dan PRI. Bij ongewenst gedrag met een psychische oorzaak, zoals de agressie van mijn cliënt, biedt PRI echter een korter, diepgaander én doeltreffender traject. Het mooie is dat je de stappen zelf ook aanleert, zodat je ze na het traject zelf kunt doorlopen als dat weer nodig is. Ook daarmee zijn de vader én zijn gezin tot op de dag van vandaag enorm geholpen.

Wil je weten wat PRI voor jou kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op!

Image
Image